Lekdetectie door een ervaren dakinspecteur

Home > Particulier meetrapport

Lekdetectie met een meetrapport

Lekkage aan uw bedrijfspand, appartementencomplex of ander vastgoed kan op verschillende plekken in het pand ontstaan en heeft vaak grote (water)schade tot gevolg als er niet snel genoeg gehandeld wordt. Desondanks is een lek niet altijd vindbaar door gebruikelijke methoden toe te passen. Een hoogwaardige lekdetectie van Dak-lekdetectie Nederland is daarom dé oplossing om het lek alsnog te detecteren en lokaliseren. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in kwalitatieve lekdetectie methoden, met lekdetectie methoden voor daklekkage in het bijzonder. Bovendien garanderen wij u dat onze dakinspecteurs alles terug kunnen en zullen plaatsen zoals wij het dak aantreffen. Op basis van de lekdetectie kunnen wij vervolgens een meetrapport uitbrengen, waarin onze belangrijkste bevindingen zijn opgenomen. Het meetrapport kunt u vervolgens gebruiken om gerichte vervolgstappen te nemen. Ons advies is geheel onafhankelijk.

Welke technieken past Dak-lekdetectie Nederland toe?

Om het lek te kunnen detecteren en lokaliseren, zetten wij lekkage opsporen apparaat of apparaten in en passen wij diverse methoden toe.

Infrarood warmtecamera

Lekkage aan een warmwaterleiding veroorzaakt waterschade en energieverlies. Om zo’n lek echter te kunnen detecteren, is een infrarood warmtecamera noodzakelijk. Normaal gesproken worden dit type camera’s veel gebruikt om naar warme plekken te zoeken. In ons vakgebied gebruikten wij deze juist voor het detecteren van koude plekken. Water is, in het geval van lekkage, namelijk koud. Als de warmtecamera in ‘warme’ gevels of plafonds een koude plek meet, duidt deze koude plek op vocht en is er sprake van lekkage. De lekkage kunnen we vervolgens bevestigen door middel van een vochtmeter.

Deze lekdetectie techniek wordt bij iedere lekdetectie toegepast, omdat er een lek gedetecteerd kan worden zonder dat er sloop- of breekwerk aan te pas hoeft te komen. De warmtecamera laat namelijk van buitenaf middels kleuren zien waar het lek gelokaliseerd is, wat men niet met het blote oog kan zien.

Kleurstof methode

Om lekkage te detecteren in leidingen en daken kan kleurstof vermengd worden met (regen)water, zodat er achterhaald kan worden hoe het water door de leidingen of over het dak loopt. Op die manier wordt duidelijk waar het lek zich bevindt. Bovendien kunnen er meerdere kleuren gebruikt worden om meerdere leidingnetwerken of delen van het dak te inspecteren. Deze methode is bij zowel platte als schuine daken inzetbaar.

Rookmachine

De rookmachine test is uitsluitend bedoeld om lekkage te detecteren aan platte daken. De kleurstof methode en rookmachine test zijn de twee manieren om bij platte daken lekkage op te sporen. Daarnaast is expertise en ervaring onmisbaar bij het detecteren van lekkages aan platte daken. Door rook te blazen onder de dakbedekking kunnen de dunste gaatjes in de dakbedekking opgemerkt worden. Als er rook uit gaatjes in de dakbedekking komt, is er sprake van een lek. Deze test is mogelijk bij platte daken gemaakt van EPDM en PVC. Bij dakleer, ook bitumen genoemd, is het succes niet honderd procent gegarandeerd. Vervolgens zal er uitgezocht worden of de dakbedekking aan vervanging toe is of gerepareerd moet worden.

Flexibele camera ofwel endoscoop

Lekkages bevinden zich soms in schoorsteenkanalen of leidingen, die moeilijk te bereiken zijn. Een endoscoop biedt daarom uitkomsten, omdat deze flexibele camera deze plekken wel kan bereiken. Vervolgens kan de inspecteur op het verbonden beeldscherm met de endoscoop zien waar het lek gesitueerd is.

Vochtmeter

Vochtmeters worden ingezet om een hoge concentratie vocht te meten in onder andere steen, gips en hout. De vochtmeter werkt met elektrische signalen en meet of er sprake is van weerstand. Dit wordt ook wel leaktracking genoemd. Als er veel weerstand is, wordt er een hoge waarde gemeten en is het zeer aannemelijk dat er een lek gedetecteerd is. Hout bevat doorgaans echter meer vocht dan steen, dus hoge waardes worden altijd eerst in context geplaatst voordat er vastgesteld wordt dat het lek daadwerkelijk gedetecteerd is.

Het vervolg op de lekdetectie

Na de lekkage detectie en lokalisatie zal Dak-lekdetectie Nederland als bureau dakadvies en een meetrapport uitbrengen, waarin de belangrijkste bevindingen uit de lekdetectie zijn opgenomen. Dit meetrapport kan onder andere van pas komen in het contact met verzekeringen, aannemers en VVE-eigenaren. Bovendien opereren wij altijd onafhankelijk, daardoor bent u te allen tijde verzekerd van eerlijk advies tegen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Na het uitbrengen van het meetrapport kunnen wij, indien gewenst, u in contact brengen met een kwalitatief hoogwaardig dakdekkersbedrijf. Door ons brede netwerk aan dakdekkers kan de reparatie van het lek snel opgepakt worden.

Aanvraag meetrapport
Wilt u meer weten over onze diensten of wilt u een uitgebreid advies van een van onze professionals? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of vraag een offerte aan. U kunt ook een gratis inspectie door onze medewerkers laten uitvoeren.
* Voor snelle afhandeling van uw inspectie aanvraag is telefonisch contact noodzakelijk. Alle gegevens die u verstrekt, worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.

Waarom klanten voor ons kiezen

Breed netwerk

Groot netwerk van professionele dakdekkers, waardoor wij snel ter plaatse kunnen zijn

Gecertificeerd

Dakdekkers zijn gecertificeerd om het dak op te mogen, wat een uitgebreide lekdetectie mogelijk maakt

Juiste apparatuur

Geavanceerde apparatuur en professionele middelen zorgen voor een verbeterde lokalisering van lekkage

Expertise

Onze jarenlange ervaring en specialistische kennis zijn garantie voor een succesvolle lekdetectie